in

4 topstadsmusea in Spanje

4 topstadsmusea in Spanje
Image by ebroslu from Pixabay

4 topstadsmusea in Spanje

Spanje, met zijn talloze invloeden en epische geschiedenis, is een land met een divers scala aan bezienswaardigheden en geluiden te bieden aan zijn 45 miljoen toeristen die elk jaar een bezoek brengen. Een gebied waar dit met name te zien is, zijn de musea en galerijen, de rijke geschiedenis van kunst en cultuur heeft Spanje een enorme erfenis nagelaten in dit departement met namen als Dali, Picasso en Miro bovenaan de lijst:

Guggenheim, Bilbao:

Nu een van de gemakkelijkst herkenbare gebouwen in Europa, is het Guggenheim in Bilbao zelf een kunstwerk. Het museum, geopend in 1997 en ontworpen door de Amerikaanse architect Frank O. Gehry, is een spil geweest voor het herontwikkelingsprogramma van de stad en in veel opzichten symboliseert het museum het nieuwe, moderne Bilbao.
Het museum staat midden in het stadscentrum langs de rivier en biedt 11.000 m2 tentoonstellingsruimte verdeeld over drie galerijen. Het museum heeft een oeuvre van permanent werk dat altijd te zien is, evenals grote tentoonstellingen die maanden achter elkaar te zien zijn. Momenteel is het “Azteekse rijk” te zien, bestaande uit een enorme hoeveelheid werk uit de pre-Columbiaanse beschaving. Eerdere tentoonstellingen omvatten een eclectische mix van kunst met werk van mensen als Matisse, Michelangelo, Reubens en Warhol die de gangen sierden.

Dali Theater-Museum, Figueres

Het Dali Theater-Museum, gelegen in Figueres, is de breedste collectie van zijn werk ter wereld en toont zijn eerste artistieke uitstapjes, de surrealistische periode en zelfs enkele van de laatste werken die voor zijn dood geschilderd zijn. Figueres is toevallig ook de geboorteplaats van Dali en de beslissing om het museum te bouwen vanuit de ruïnes van het door de Spaanse burgeroorlog beschadigde theater van de stad, leek niet moeilijk. Inderdaad, het was hier als jongen waar Dali voor het eerst de kans kreeg om zijn werk tentoon te stellen, dus het is een geschikte plek om het neusje van de zalm van zijn levenswerk te exposeren. Dali hield zelf toezicht op de bouw en oprichting van het museum en maakte er een enorme surrealistische speeltuin van. Dali creëerde ook enkele werken speciaal voor het museum zelf – de ‘Mae West Room’, de ‘Wind Palace Room’ en het ‘Monument voor Francesc Pujols en de Rainy Cadillac’ zijn groter dan het leven en prachtige voorbeelden van Dali’s vruchtbare verbeeldingskracht.

Reina Sofia, Madrid

Een van de meest gevierde musea van Madrid, de Reina Sofia, herbergt een enorme collectie hedendaagse kunst. Het museum was ooit het San Carlos-ziekenhuis van de stad en werd oorspronkelijk opgericht in 1986, maar onderging in 1990 een serieuze opknapbeurt door de Britse architect Ian Ritchie. Ze wilden iets creëren dat kon wedijveren met de Tate in Londen en het Centre Pompidou in Parijs, en met 36.000 m2 tentoonstellingsruimte is het een van ‘s werelds grootste musea en een buitengewoon indrukwekkende plek. Het beroemdste schilderij dat daar is gehuisvest, is ongetwijfeld Picasso’s Guernica, een immens kubistisch werk en oorlogsprotest en waarschijnlijk het beroemdste werk van de grote schilder. Bezoekers kunnen ook de vele voorlopige schetsen bekijken die hij voor het werk maakte. Andere grote Spaanse artiesten die worden tentoongesteld zijn Dali, Miro en Orteiz om er maar een paar te noemen, evenals de belangrijkste artiesten van Spanje van de afgelopen 20 jaar.

Fundacio Joan Miro, Barcelona

Een van de belangrijkste kunstenaars van Spanje en vaak over het hoofd gezien vanwege de aantrekkingskracht van Picasso en Dali, de Fundacio Joan Miro in het Montjuic-gebied van Barcelona is zeker een bezoek waard. Ruim en op eigen terrein, het museum ligt op een steenworp afstand van de reguliere grootstedelijke musea en galerijen – het witte gebouw gebouwd rond een binnenplaats is typisch de Middellandse Zee. Enorme hoeveelheden natuurlijk licht helpen Miro’s surrealistische werken tot leven te brengen en het museum herbergt ook enkele van zijn sculpturen en keramische werken, evenals de schilderijen waar hij meer bekend om is. Het museum heeft ook een permanente tentoonstellingsruimte waarin de stichting speciale aandacht schenkt aan de meer experimentele kunstenaars van Spanje – niet ieders kopje thee, natuurlijk, maar het bekijken waard als je het museum bezoekt.