in

De oude locaties van Rome

De oude locaties van Rome
Image by lapping from Pixabay

De oude locaties van Rome

Al 3000 jaar staat Rome in de voorhoede van de beschaving. De macht van het Romeinse Rijk bracht grote rijkdom en welvaart aan de stad en haar bondgenoten. Rome werd een schatkamer van extravagante architectuur en monumenten.
Terwijl het fortuin naar Rome glimlachte, vestigden hun rijkdom gemeenschappen met decoratieve oriëntatiepunten, waarvan er vele tot op de dag van vandaag bestaan.

In het hart van het ooit machtige rijk was het Forum Romanum het hart en de ziel van de regering. Oorspronkelijk was het een begraafplaats, groeide het Forum mee met het rijk en was het de kern van het dagelijks leven. De aristocratie zou socialiseren en de loop van de geschiedenis bepalen tijdens uitbundige banketten, terwijl ze hun wijn dronken en zich tegoed deden aan het heerlijke eten.
In het midden van het Forum staat de tempel voor Julius Caesar, gebouwd door Augustus, zijn geadopteerde zoon en eerste Romeinse keizer. De verse bloemen geven de exacte plek aan waar Caesar werd gecremeerd.
Het Colosseum is ongetwijfeld de meest herkenbare van alle bezienswaardigheden uit het oude Rome. Het amfitheater, gebouwd door Joodse slaven, was synoniem voor bloedsporten.
Geopend door keizer Titus in 80 na Christus, was de keizerlijke honger naar bloedvergieten onverzadigbaar. Gladiatoren werden van de ene op de andere dag berucht toen gevechten tussen mens en dier tot de verbeelding van het Romeinse publiek trokken.
Honderdduizenden mensen en dieren werden tijdens deze Romeinse spelen afgeslacht. De slachtpartij ging genadeloos door totdat deze specifieke bloedsporten in 523 na Christus verboden werden.

De gemeenschappen van het rijk hielden de Romeinse goden hoog in aanzien; religie speelde een belangrijke rol in het leven van de Romeinen en er werd regelmatig eerbetoon gebracht aan mensen in hogere plaatsen.
Het Pantheon werd gebouwd als een tempel voor de goden. Het origineel werd in de 1e eeuw voor Christus door brand verwoest, wat tot ontsteltenis onder de gemeenschappen leidde.

Tijdens het begin van de 2e eeuw na Christus nam keizer Hadrianus het op zich om het monument te herbouwen en zijn volk opnieuw een pad naar de goden te geven. Hadrianus was een amateurarchitect en voltooide de nieuwe tempel in 125 na Christus.
Twee gigantische deuren, als wachters die voor het pad naar de goden staan, bewaken de ingang van de tempel. De deuren zijn in de 17e eeuw uitvoerig gerestaureerd, waardoor twijfel riep of ze ooit nog als origineel kunnen worden aangemerkt.
Eenmaal binnen is de onverwachte schaal van het interieur ontzagwekkend. Marmeren panelen sieren de muren en vloeren; opmerkelijk is dat de helft van de wandpanelen van de oorspronkelijke constructie is, bijna 2000 jaar geleden.