in

Een onvergetelijk verhaal over duiken op Bali

Bali
Image by Martin Fuhrmann from Pixabay

Een onvergetelijk verhaal over duiken op Bali

In 1982 werkte ik als Engelssprekende gids, maar in mijn vrije tijd leerde ik de Italiaanse taal door mijn eigen methode autodidact met Engels – Italiaans; Italiaans – Engels woordenboek en grammaticaboek. Ik besteedde er ongeveer 2 uur per dag aan om het te leren, ergens ‘s morgens vroeg,’ s middags en soms ‘s avonds laat. Het lukte me om 2 woorden per dag in gedachten te houden, maar ik vond het erg moeilijk om de grammatica te leren omdat deze heel anders is dan mijn moedertaal, Balinees en Indonesisch, maar ik stond erop om succes te behalen. Dag na dag, week na week en maand na maand, en… .. eindelijk heb ik het.


In oktober 1982 vroeg een van mijn vrienden, die een reisagent op Bali runt, of ik zijn klanten wilde behandelen, ze waren Italiaans en spraken een beetje Engels. Dat was de eerste keer dat ik mijn Italiaanse taal oefende. Toen ik ze ontmoette op Bali International Airport, was de eerste vraag die ik moest beantwoorden “waar is de beste plek om te duiken”. Eerlijk gezegd wist ik het antwoord niet, maar ik beloofde hun het goede nieuws de dag erna.
Ik bezocht het huis van mijn vriend en ontmoette Bali Monyoh, een visser die in Sanur, het dorp aan de zuidoostkust van Bali, woont. Ik wist dat hij een goede visser was en erg slim in het fotograferen van vissen, duiken met zijn eigen talent met zeer eenvoudige duikuitrusting.


We spraken over duikplekken en hij vertelde me dat je, om de meest plezierige duik te ontdekken, 2 of 3 verschillende plaatsen van de fascinerende onderwaterwereld tussen de koraalriffen moet bezoeken. Meneer Bli Monyoh keek naar zijn Balinese kalender om een ​​goede dag te zien om naar de zee te gaan. Mijn klanten waren gek op duiken.
De eerste dag bracht hij ons met zijn outrigger zeilboot naar Semawang in Sanur. Gelegen tegenover Sanur Tourist Beach. Duiken op enkele meters diepte werden beloond met prachtige onderwaterpanorama’s, tafel- en trofeevormig koraal en sponzen, duizenden kleurrijke vissen zwemmen voorbij in caleidoscopische overvloed. Ik ben geen zwemmer of duiker, ik zit gewoon op de boot en bereidde de behoeften voor als ze naar boven gaan. Het was een geweldige dag.


De tweedaagse Bli Monyoh bracht zijn metgezel een slimme duiker genaamd Agung Toya, samen met hen een pistool (precies een pijl) dat werd afgewikkeld door een sterke rubberen band van de band. Voordat Bali Monyoh in Sanur woonde, legde hij een offer en geurde wierook voor een tempel en bad tot God. Langs de weg, ongeveer anderhalf uur rijden, stopte hij verschillende keren om te bidden, waar tempels zijn voor Gods zegen, veiligheid en geluk. Zelfs voordat hij het water aanraakte, deed hij dat.


Toen we aankwamen in Bustan was een heel traditioneel vissersdorp, gelegen in het district Manggis Karangasem oostelijk Bali nabij Candidasa, ik was verbaasd over de schoonheid van de natuur, een spectaculair panorama of de terrassen met rijstvelden, de landelijke sfeer en de majestueuze berg Agung op ver terug, voor Bali is het de plaats van de Allerhoogste God “De navel van de wereld”. De zee was prachtig, helderblauw water, bleef onaangetast door moderne invloeden, verleid iedereen vooral de strand- en duikliefhebbers. Nu heeft Bustan een luxe 5-sterrenhotel en enkele kleine accommodaties in bungalow in Balinese stijl.
Toen we alles aan het voorbereiden waren om te duiken, kwam een ​​hartelijke lokale man dicht bij ons en gaf zijn eigen houten boot gratis mee in de hoop dat we veel vis zouden vangen. We zeilden om 09.00 uur in een kalme zee. Ongeveer 50 m van het strand kwamen we aan bij het koraalrif waar de golf vanzelf breekt. Bij zeer goed weer konden we tussen de koraalriffen een prachtige onderwaterwereld zien.
Mijn Italiaanse klanten hadden hun eigen duikuitrusting meegenomen omdat ze in het bezit waren van een PADI-brevet. Terwijl de inheemse duikers hun eigen talent gebruikten. Wauw, wauw, wauw, wat een geweldige dag, we hebben veel gevist (alleen geselecteerde vissen), een ding verraste me dat Bali Monyoh 4 koningskreeften kreeg. Om 11.00 uur eindigden we ons avontuur en wachtte de lokale man ons op het strand op met zijn houtvuur, chili, uien, knoflook, zout en kokosolie. We grilden onze vis in een ontspannen sfeer op het strand met een lekker briesje van de oceaan en genoten daarna van een heerlijke galalunch in cowboystijl. Wauw geweldig, we hebben echt een geweldige dag gevierd en genoten.


Nu zijn er op Bali een aantal opwindende en fascinerende, wereldberoemde duikplekken: Nusa Dua, Sanur, Padang Bay, Gili Tapekong, Tulamben, Amed, Nusa Penida en Lembongan, en Menjangan Island.
Dus als u een zee- en duikliefhebber bent, waarom kiest u dan niet Bali als uw volgende bestemming, dit betoverende eiland wacht op u met zijn fascinerende onderwaterwereld. Plan uw reis en boek uw favoriete hotel of neem contact op met uw reisagent. De snelste en gemakkelijkste manier is, ga online en kies Bali Dive. Een van de meest betrouwbare duikcentra op het eiland is nu Ena Dive Center (www.enadive.co.id).