in

Roemenië – Boekarest, Dracula en Transsylvanië

Roemenië - Boekarest, Dracula en Transsylvanië
Image by David Mark from Pixabay

Roemenië – Boekarest, Dracula en Transsylvanië

Noem Roemenië en mensen denken meteen aan Dracula en een middenkwaal land. Herstellend van jaren van economische ellende, is Roemenië in snel tempo de verborgen parel van Oost-Europa aan het worden.

Dracula tegen Ceausescu

In de popcultuur wordt Roemenië altijd gelijkgesteld met graaf Dracula, Bran Castle en Transsylvanië. Deze aannames zijn onjuist. Vlad Tepes wordt algemeen beschouwd als de persoon op wie het Dracula-personage is gebaseerd. Bekend als Vlad de Spietser, er is geen twijfel over mogelijk dat dit een vervelende persoon was, maar hij was geen vampier. Bovendien heeft Vlad de man nooit in Bran Castle gewoond, een echt kasteel en het huis van de fictieve Dracula. Sorry dat ik je bubbel heb laten barsten, maar er was een persoon die aantoonbaar slechter was dan Dracula of Vlad in de geschiedenis van Roemenië.

Maak kennis met Nicolae Ceausescu, de regerend ergste dictator in de geschiedenis van Europa. Deze man was in alle opzichten een varken en behandelde Roemenië gedurende een groot deel van de twintigste eeuw als zijn persoonlijke leengoed. Terwijl hij het land in economische ondergang bracht, bouwde hij weelderige landgoederen voor hem en zijn vrouw. Terwijl Roemenen op straat verhongerden, gaven hij en zijn vrouw net als Joan Collins geld uit aan een plastisch chirurg. Toen hij uiteindelijk uit zijn ambt werd gezet, waren de mensen zo verontwaardigd over zijn overdaad dat hij en zijn vrouw letterlijk werden doodgestenigd.

Helaas herstelde het land zich niet snel. De afgelopen vijf jaar zijn er echter grote vorderingen gemaakt en Roemenië is nu een must om de locatie te bezoeken.

Boekarest

Ooit beschouwd als het Parijs van het Oosten, leed Boekarest enorm tijdens het bewind van Ceausescu. Oude gebouwen met Franse en Turkse invloeden werden bij herontwikkelingsprojecten vervangen door communistisch geïnspireerde betonnen blokgebouwen. Momenteel is de stad een microkosmos van het slingerend herstel van het land. Elegante wijken grenzen aan sloppenwijken en er blijkt weinig tot geen middenklasse te zijn. Er lijken alleen armen of rijken te zijn. Als u Roemenië bezoekt, moet u naar Boekarest vliegen. Blijf gewoon niet te lang.

Brasov

Brasov ligt in het heuvelachtige terrein van Transsylvanië en is een goede plek om te bezoeken. Brasov ligt in het midden van het land en wordt omgeven door de Karpaten. De stad is een klinkend voorbeeld van het oude Roemenië met een oud stadsplein in het centrum en overal kleine cafés.

De echte aantrekkingskracht van Brasov is het omliggende land. De ongerepte bergen rondom Brasov zijn vol met kleine dorpjes en omliggende bossen. In dit gebied vind je beren, wolven en andere bedreigde dieren die vrij rondlopen. Bovendien is het land rijp met mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals skiën, wandelen, kamperen, jagen, rotsklimmen en parachutespringen. Hoewel dit allemaal op andere reisbestemmingen bestaat, is er geen toeristisch gevoel in Brasov.

Karpatische bergen

De Karpaten zijn visueel verbluffend. Hoewel er in de bergen attracties zijn, zoals Bran Castle, moet u niet proberen om gewoon een bepaalde plaats te bezoeken. Huur in plaats daarvan een auto in Brasov of huur een chauffeur en maak een ritje. Het landschap is zo overweldigend dat het moeilijk te beschrijven is. Je rijdt naar beneden en omhoog in kloven die eindeloos lijken, ziet rivieren die langs berghellingen bombarderen en ziet dieren die alleen in National Geographic-documentaires voorkomen. Ga voor deze rit en ik garandeer je dat je er minstens vijf dagen over zult praten.

Roemenië is de verborgen parel van Oost-Europa en moet je zeker bezoeken. U hoeft niet eens knoflook te dragen.